składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 30 g sera mozzarella (lekko solonego)
  • 1 mały pomidor (~50 g)
  • Gramatura całkowita: ~110 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 50 g sera mozzarella (lekko solonego)
  • 1 średni pomidor (~100 g)
  • Gramatura całkowita: ~210 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 50 g sera mozzarella (lekko solonego)
  • 1 średni pomidor (~100 g)
  • Gramatura całkowita: ~210 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 30 g sera mozzarella (lekko solonego)
  • 1 mały pomidor (~50 g)
  • Gramatura całkowita: ~110 g

Przygotowanie

Tosty z mozzarellą i pomidorem to szybkie, lekkie i zdrowe śniadanie inspirowane śródziemnomorskimi smakami.

  1. Podpiecz chleb w tosterze lub piekarniku, aż będzie złocisty i chrupiący.
  2. Nałóż plastry mozzarelli i pomidora na tosty. Możesz je również podgrzać w piekarniku, aby ser się lekko rozpuścił.
  3. Gotowe! To proste, ale smaczne i zdrowe śniadanie, które dostarcza białka i witamin.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 190 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 20 g
  • Błonnik: 3 g
  • Sód: 200 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 350 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcze: 13 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik: 5 g
  • Sód: 400 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 350 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcze: 13 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik: 5 g
  • Sód: 400 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 190 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 20 g
  • Błonnik: 3 g
  • Sód: 200 mg